Приветствую Вас Гость
Воскресенье
06.10.2024
16:25

Мой сайт

Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 5
    Гостей: 5
    Пользователей: 0
    Главная » 2014 » Январь » 22 » Хипотиреоидизъм :: Автоимунен тиреоидит хипотиреоидизъм
    04:26

    Хипотиреоидизъм :: Автоимунен тиреоидит хипотиреоидизъм





    автоимунен тиреоидит хипотиреоидизъм

    Хипотиреоидизъм (Микседем)


    Резюме

    Придобитият хипотиреоидизъм е състояние на понижена функция (хипофункция) на щитовидната жлеза. Тя синтезира хормоните трийодтиронин – Т3 и L-тироксин (тетрайодтиронин) – Т4, които регулират редица биохимични процеси в организма. Освен придобит, съществува и вроден хипотиреоидизъм.



    От какво се причинява?

    Придобитият първичен хипотиреоидизъм настъпва при: автоимунни процеси (тиреоидит на Хашимото), след лечение с радиойод, при струмектомия, при лечение с тиреостатици. Вроденият хипотиреоидизъм се среща при 1:5000 новородени и възниква при ектопия, агенезия, аплазия на щитовидната жлеза или при генетичен дефект в синтезата на щитовидните хормони.

    При заболявания на хипофизата може да се развие вторичен хипотиреоидизъм. Рядко, когато причината е в хипоталамуса, хипотиреоидизмът е третичен.



    Какви са болестните промени?

    Клиничната картина при хипофункция на жлезата се определя от многообразното действие на щитовидните хормони върху организма:

    • Повишават основната обмяна – тя се забавя при недоимък на щитовидни хормони;
    • Стимулират растежа и развитието – ето защо перинаталният недоимък води до нарушено узряване на мозъка, забавя се костния растеж и затварянето на епифизите;
    • Влияят върху възбудимостта на нервната система – хипотиреоидизмът води до апатия;
    • Стимулират калциевата и фосфорната обмяна;
    • Повишават катехоламиновата чувствителност на сърцето;
    • Действат върху мускулите и сухожилните рефлекси – при хипотиреоидизъм се забавят сухожилните рефлекси;

    Функцията на щитовидната жлеза се регулира от хипофизата и хипоталамуса. Хипофизата отделя тиреотропен хормон (TSH), който стимулира продукцията на щитовидни хормони. Регулацията се извършва на принципа на обратната връзка, което има важно значение при определяне референтните нива на хормоните и диагностиката на заболяването.



    Какви са симптомите?

    Симптоматиката произлиза от функциите на щитовидните хормони. Наблюдава се отслабване на физическата и умствената дееспособност, уморяемост, липса на инициативност, брадипсихия, запек, повишена чувствителност към студ, груб дрезгав глас. Кожата е суха, студена, лющеща се, бледа, тестовата. При генерализиран микседем се наблюдава наддаване на тегло. Наблюдават се още нарушения в сърдечната функция. Може да се развие т.нар. микседемно сърце – уголемено сърце, сърдечна недостатъчност. Повишава се серумният холестерол, което води до ранна атеросклероза. В днешно време рядко се развива микседемна кома. Тя се характеризира с екстремна брадикардия, хипотония, хипотермия, хиповентилация (забавяне на дишането).

    Вроденият хипотиреоидизъм се проявява клинично още при раждането с жълтеница (иктер на новороденото), запек, кърмачето не иска да суче, има слаба подвижност, забавени сухожилни рефлекси. По-късно се появява изоставане в растежа, изоставане в костната и зъбната възраст, психическо изоставане, говорни нарушения и др.



    Как се поставя диагноза?

    Клинична картина, преглед. Ключово значение има определянето на нивата на щитовидните хормони и тиреотропния хормно (TSH). При първичен хипотиреоидизъм е характерна следната констелация:

    • Нисък fT4 – свободен L-тироксин, висок TSH.

    При вторичен хипофизарен хипотиреоидизъм е характерно:

    • Нисък fT4 – свободен L-тироксин, нисък TSH.

    Ако Т3 и Т4 са в норма, а TSH е на горна граница, тогава говорим за латентен хипотиреоидизъм.

    Изследване на вроден хипотиреоидизъм се провежда при всички новородени (задължителен неонатален скрининг).



    С какво може да се обърка?

    Характерната клинична картина и лабораторната находка поставят диагнозата.



    Как се лекува?

    Продължително заместително лечение с L-тироксин до края на живота. Дозата е индивидуална и се оптимизира при всеки отделен пациент според състояние и нивата на TSH. При микседемна кома лечението се провежда в интензивно отделение – обдишване, L-тироксин, кортикостероиди, затопляне.



    Как да се предпазим?

    В повечето случаи причините за развитие на хипофункция са неясни и превенция не може да се направи. Струмектомията, леченито с радиойод и медикаментозното лечение с тиреостатици се прилагат за лечение на други заболявания на щитовидната жлеза и не могат да бъдат избегнати, когато има съответните медицински показания за тях.



    Какви са препоръките, след поставяне на дигнозата?

    Провеждане на заместително лечение и наблюдение при специалист до края на живота. Дозата на L-тироксина непрекъснато трябва да се следи и индивидуализира според нуждите на пациента.





    Источник: www.medik.bg
    Просмотров: 757 | Добавил: guelpfulth | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0